Speltrecepten
   

Speltrecept: Rozijnenbrood


www.speltwinkel.nl


 


Voor een groot rozijnenbrood heeft u nodig:


700 gram speltbloem type 405 (of 630)


100 gram suiker (eventueel een deel daarvan vanillesuiker)


Een theelepel zout


100 gram boter


Een pakje verse gist (42 gram) (kan ook met droge gist, dan even omrekenen)


Één ei aangevuld met lauwe melk tot in totaal 410 ml


Een tot twee flinke handen vol rozijnen


 


Werkwijze:


Los de gist op in het melkeimengsel en vermeng dit daarna met alle andere ingrediënten, behalve de rozijnen, tot één geheel.


Meng dan de rozijnen erdoor.


Dit deeg wordt geen hanteerbaar deeg zoals ander brooddeeg, het wordt een plakkerige bal die aan de handen kleeft.


Laat het deeg ongeveer een uur rijzen op een warme plaats.


Kneed het deeg na de eerste rijs even door, en doe het dan in een ingevette grote broodvorm. U kunt ook een springvorm gebruiken voor een rond rozijnenbrood.


Laat het rozijnendeeg dan de tweede keer rijzen, ongeveer een klein haf uur.


 


Eventueel kunt u de bovenkant van het brood vóór het bakken nog bestrijken met losgeklopt eigeel, voor een mooi glimmend bruin laagje.


 


Bak het rozijnenbrood op 175˚C elektrische oven (dus geen hetelucht) in een klein uur bruin en gaar. Klop op de onderkant van het brood om bij een hol geluid te kunnen vaststellen dat het gaar is.





 








 

             Vormidabel Webdesign © Copyright Graancirkel Oploo